Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021
Logo ΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Απαραίτητη για κάθε φοιτητή που διψάει για γνώση...

«Κύριε, μη μας πάρεις κι άλλο τις απώλειες μας, Δεν έχουμε πού αλλού να μείνουμε»
- Κική Δημουλά, Το πρόβλημα της στέγης

Increase Font Decrease Font Default Font

Βάσεις ΕΚΤ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για το έτος 2018 έχουν ανανεωθεί από το ΕΚΤ, μια σειρά από βιβλιοθηκονομία εργαλεία, χρήσιμα σε βιβλιοθήκες, σπουδαστές βιβλιοθηκονομίας, εκδότες κτλ.

Η πρόσβαση στο σύνολο των πηγών της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΕΚΤ, είναι δυνατή μέσα από τον χώρο της Βιβλιοθήκη Επιστήμης Τεχνολογίας Πολιτισμού στο κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με τη χρήση των υπολογιστών του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου ή μέσω του free WiFi από φορητό υπολογιστή. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή: 8:30 - 20:00.

http://www.ekt.gr/el/library/databases

ISSN portal (ISSN International Centre)

H βάση δεδομένων ISSN portal αποτελεί απαραίτητο βιβλιοθηκονομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση από πολλές βιβλιοθήκες, για τη διασταύρωση και τη συλλογή στοιχείων περιοδικών εκδόσεων και κατά την ανάπτυξη των καταλόγων τους.

Το δίκτυο ISSN έχει εκχωρήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ISSN. Η βάση δεδομένων ενημερώνεται συνεχώς από το δίκτυο ISSN. Περισσότερα από 60.000 έως 70.000 νέα ISSN αποδίδονται ανά έτος, αντανακλώντας έναν ισοδύναμο αριθμό αρχείων και αναγνωρισμένων
δημοσιεύσεων. Σχεδόν 130.000 διορθώσεις και τροποποιήσεις εγγραφών πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, στη διαδικτυακή έκδοση η οποία ενημερώνεται συνεχώς. Τα δεδομένα που περιέχει η βάση ISSN αλληλοσυμπληρώνονται με τα δεδομένα της βάσης Ulrich's™ SerialsAnalysis System.

Ulrich's™ Serials Analysis System (ExLibris)

Αποτελεί απαραίτητο βιβλιοθηκονομικό εργαλείο, αφού σε συνδυασμό με τη βάση ISSN Portal, χρησιμοποιείται από βιβλιοθήκες για τη διασταύρωση και τη συλλογή στοιχείων κατά την αξιολόγηση συλλογών περιοδικών Ε+Τ, καθώς επίσης από εκδότες και συγγραφείς. Είναι μια τρέχουσα πηγή πληροφόρησης για πάνω από 300.000 περιοδικές και μη εκδόσεις και 10.000 ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, σε περισσότερες από 900 θεματικές περιοχές. Κάθε εγγραφή της περιλαμβάνει πληροφορίες όπως: στοιχεία επικοινωνίας εκδοτών, ISSN, κόστος συνδρομής, είδος σειράς, πληροφορίες σχετικά με υπηρεσίες παραγγελίας πλήρων κειμένων, μορφές διαθεσιμότητας , κάλυψη και ευρετηρίαση, κάλυψη από βάσεις δεδομένων πλήρους κειμένου κ.α.

RDA Toolkit (American Library Association)

Είναι μια online ολοκληρωμένη μηχανή αναζήτησης, που δίνει πρόσβαση στους χρήστες–βιβλιοθηκονόμους σε μια συλλογή από κείμενα και πηγές σχετικά με την καταλογογράφηση συμπεριλαμβανομένου του προτύπου RDA. Επίσης παρέχονται οδηγίες RDA στα αγγλικά, γαλλικά, φινλανδικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά, με δυνατότητα αναζήτησης, mappings του RDA σε διάφορα σχήματα, συμπεριλαμβανομένου του MARC 21, το πλήρες κείμενο των AACR2, πολιτικές από διάφορες εθνικές βιβλιοθήκες, όπως η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, η Βρετανική Βιβλιοθήκη και η Deutsche Nationalbibliothek, βέλτιστες πρακτικές του Συλλόγου Μουσικής Βιβλιοθήκης (MLA BP), παραδείγματα καταλογογράφησης RDA κ.ά.

WebDewey (OCLC)

Το WebDewey είναι ο ευκολότερος τρόπος χρήσης του συστήματος Dewey Decimal Classification® (DDC). Περιλαμβάνει όλο το περιεχόμενο της έντυπης έκδοσης και διαθέτει: τακτικές ενημερώσεις (νέες εξελίξεις, νέοι built numbers και πρόσθετοι ηλεκτρονικοί όροι ευρετηρίου), μέσα από μια εύκολη στην πλοήγηση και απλή διεπαφή χρήστη. Το σύστημα DDC είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για την οργάνωση συλλογών βιβλιοθηκών στον κόσμο. Το DDC ενημερώνεται συνεχώς για να επιτρέψει την καλύτερη αναζήτηση σε οποιοδήποτε θέμα σε πολλές γλώσσες.

Classification Web (Library of Congress)

Προσφέρει πρόσβαση στην πιο ενημερωμένη έκδοση της βάσης δεδομένων LCC. Προσφέρονται δυνατότητες browse screens, απλή και σύνθετη αναζήτηση με τελεστές boolean. Αναζήτηση και εντοπισμός συσχετισμών μεταξύ subject headings και classification numbers.

ΝΟΜΟΣ

Περιλαμβάνει το σύνολο της Ελληνικής Νομοθεσίας Κωδικοποιημένης, το δίκαιο της ΕΕ στην ελληνική γλώσσα (ενσωματώνει την βδ CELEX της ΕΕ) σημαντική νομολογία όλων των δικαστηρίων από το 1980, νομική αρθρογραφία των τελευταίων 30 ετών αποδελτιωμένη από 35 νομικά περιοδικά κ.ά.

HEINONLINE International Core

Πρόκειται για ένα πακέτο πληροφοριακών πηγών που περιλαμβάνει περισσότερους από 2.000 τίτλους νομικών περιοδικών (Law Journal Library), τη δυνατότητα αναζήτησης στο σύνολο των μεγάλων συνθηκών ανα τον κόσμο (World Treaty Library), σχεδόν 500.000 σελίδες από σύγχρονα και ιστορικά έργα που σχετίζονται με τους ρόλους των γυναικών στην κοινωνία και το νόμο (Women and the Law), ομοσπονδιακή και πολιτειακή νομολογία (Case Law), τη μεγαλύτερη συλλογή των συνταγμάτων και καταστατικών εγγράφων (World Constitutions Illustrated), 100.000 από τις σημαντικότερες αγγλικές υποθέσεις που αποτελούν την online έκδοση των “English Reports” (English Reports, Full Reprint), διεθνές δίκαιο από τις σημαντικότερες νομικές εκδόσεις των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Law Collection), ηλεκτρονική
πρόσβαση σε σημαντικές διεθνείς ερευνητικά έγγραφα (Foreign and International Law Resources Database) και σε περισσότερα από 6.000 «κλασικά» έργα από τα μεγαλύτερα «μυαλά» στην νομική ιστορία, σε συνταγματικό δίκαιο, συγκριτικό δίκαιο, πολιτική επιστήμη και άλλα κλασικά θέματα (Legal Classics).

Greek
Top