Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
Logo ΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Απαραίτητη για κάθε φοιτητή που διψάει για γνώση...

«Α, εσυ δεν είδες ποτέ το ίδιο το χέρι σου να σε σημαδεύει αλύπητα απ ’ το βάθος των περασμένων.»
- Τάσος Λειβαδίτης, Συμφωνία αρ. 1

Increase Font Decrease Font Default Font

Αναγνωστήριο & Τερματικά της Βιβλιοθήκης

Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς λειτουργεί αναγνωστήριο, το οποίο είναι στη διάθεση των χρηστών από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00-20.00 (με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου αν το επιτρέψουν οι συνθήκες) την επίσημη εκπαιδευτική περίοδο. Τον υπόλοιπο χρόνο το ωράριο λειτουργίας καθορίζεται από τις εποπτικές αρχές της βιβλιοθήκης.

Στο χώρο του αναγνωστηρίου υπάρχουν εγκατεστημένα εκθετήρια, όπου βρίσκονται τα τεύχη του τρέχοντος έτους για όλα τα περιοδικά της συλλογής της βιβλιοθήκης. Τα παλαιότερα τεύχη είναι επίσης διαθέσιμα και βρίσκονται στο βιβλιοστάσιο. Τα περιοδικά είναι ελεύθερα προς χρήση αποκλειστικά και μόνο μέσα στο χώρο του αναγνωστηρίου κατά τις ώρες λειτουργίας του.

Για την ομαλή λειτουργία του αναγνωστηρίου και βιβλιοστασίου και την εξασφάλιση ενός άνετου και ήσυχου περιβάλλοντος για μελέτη, οι χρήστες υποχρεούνται να ακολουθούν τους εξής στοιχειώδεις κανόνες:

  • Απαγορεύεται η ομιλία και ο θόρυβος τόσο στον κυρίως χώρο του αναγνωστηρίου-βιβλιοστασίου όσο και στο χώρο δανεισμού στον προθάλαμο.
  • Απαγορεύεται το κάπνισμα εντός του αναγνωστηρίου-βιβλιοστασίου ή του προθάλαμου.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά και κατανάλωση φαγητών ή ποτών (καφέδες, αναψυκτικά κλπ) μέσα στο αναγνωστήριο-βιβλιοστάσιο και τον προθάλαμο.
  • Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στο χώρο του αναγνωστηρίου-βιβλιοστασίου.
  • Κάθε χρήστης επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μία μόνο θέση, την οποία δεν πρέπει να εγκαταλείπει για διάστημα μεγαλύτερο από μισή ώρα εάν θέλει να τη διατηρήσει.
  • Οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι να προσέχουν τα περιοδικά και τα βιβλία και να τα επιστρέφουν στην κατάσταση στην οποία τα παρέλαβαν αλλιώς είναι υποχρεωμένοι να αντικαταστήσουν το κατεστραμμένο ή χαμένο υλικό.
  • Τα τεύχη των περιοδικών και τα βιβλία μετά τη χρήση πρέπει να παραδίδονται ή να τοποθετούνται στα ειδικά τροχήλατα για να διενεργηθεί η λειτουργία της ταξιθέτησης από τους βιβλιοθηκονόμους.
  • Κατά την είσοδό τους στο αναγνωστήριο οι χρήστες αφήνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα (τσάντες κλπ) στα ειδικά ντουλάπια που υπάρχουν στην είσοδο.


Στον προθάλαμο της βιβλιοθήκης βρίσκονται εγκατεστημένοι υπολογιστές οι οποίοι επιτρέπουν την αναζήτηση στις βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων και την ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης. Σημειώνεται ότι η δυνατότητα downloading έχει αφαιρεθεί από τους χρήστες για λόγους ασφαλείας των υπολογιστών. Επίσης οι χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης των οδηγών δισκέτας ή CD-ROM.

Οι υπολογιστές είναι ελεύθεροι για χρήση από όλους τους χρήστες της βιβλιοθήκης κατά τις ώρες λειτουργίας.

Στον προθάλαμο της βιβλιοθήκης έχει επίσης εγκατασταθεί ένας υπολογιστής για τη χρήση των Multimedia CD-ROM που ανήκουν στη συλλογή της βιβλιοθήκης. Η χρήση των CD-ROM είναι πολύ απλή μέσω της ειδικής εφαρμογής εκκίνησης που λειτουργεί στο συγκεκριμένο υπολογιστή.

Οι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα αναζήτησης στη συλλογή της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου με δύο τρόπους:

  1. Μέσω του τερματικού αναζήτησης. Οδηγίες για τη χρήση του βρίσκονται σε ειδική πινακίδα δίπλα στο τερματικό.
  2. Από τους υπολογιστές που παρέχουν πρόσβαση στο Internet. Η πρόσβαση γίνεται χρησιμοποιώντας έναν πλοηγητή Ιστού. Επίσης η πρόσβαση γίνεται και από το παρόν Web Site, στην ενότητα "Υπηρεσίες Δικτύου".
Greek
Top